Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης

στις

Η 26η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης, αφιερωμένη στο δικαίωμα της γυναίκας για τη στιγμή που θα αποφασίσει να αποκτήσει παιδί, αποφεύγοντας πιθανή ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες, με κυριότερη την έκτρωση.

Η απελευθέρωση της γυναίκας, η φιλελευθεροποίηση των σεξουαλικών σχέσεων, η μάστιγα του Aids και τα δημογραφικά στοιχεία, είναι μερικές από τις παραμέτρους που δημιουργούν νέα δεδομένα και απαιτήσεις για την ανάγκη λήψης αντισυλληπτικών μέτρων.

Στη χώρα μας, ο δείκτης γονιμότητας παραμένει χαμηλός, ενώ σε υψηλά επίπεδα κινείται ο αριθμός των εκτρώσεων, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, λόγω της συχνότερης χρήσης προφυλακτικού, έχει μειωθεί κατά 25%. Κάθε χρόνο καταγράφονται 150.000 εκτρώσεις.

Σήμερα, σε όλη την Ευρώπη, πλην της Ελλάδος, η πλέον δημοφιλής και ασφαλής μέθοδος αντισύλληψης είναι το αντισυλληπτικό δισκίο. Είναι η μέθοδος που προσφέρει σχεδόν πλήρη αντισυλληπτική προστασία και θεωρείται ως ένα από τα πλέον αυστηρά επιστημονικά ελεγμένα φάρμακα στον κόσμο.

Τονίζουμε ότι η τεχνητή έκτρωση για κοινωνικούς λόγους είναι δικαίωμα της γυναίκας που πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις αποτυχίας της αντισύλληψης και μετά από λεπτομερή ενημέρωση της, ώστε αν τελικά πραγματοποιηθεί να αποτελεί την τελευταία λύση, επειδή η έκτρωση δεν είναι υποκατάστατο της αντισύλληψης, ούτε μορφή αντισύλληψης.

Η τεχνητή έκτρωση εκτός από τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση συνδέεται με πολύ σοβαρές ψυχολογικές και σωματικές επιπλοκές, οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση της περιγεννητικής νοσηρότητας και θνησιμότητας.

Τουλάχιστον 585 χιλιάδες γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, ενώ οι μισοί από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν υπήρχαν διαθέσιμες και επαρκείς υπηρεσίες με μέσα αντισύλληψης.

  • Από τα 208 εκατομμύρια εγκυμοσύνες τον χρόνο παγκοσμίως πάνω από το 41% είναι απρογραμμάτιστες ή/και ανεπιθύμητες.
  • Οι απρογραμμάτιστες ή/και ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες αποτελούν ένα παγκόσμιο πρόβλημα που συνδέεται άμεσα τόσο με τα τεράστια ποσά που διατίθενται στις αντίστοιχες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, όσο και με τη δυστυχία που προκαλείται στις γυναίκες, στις οικογένειές τους και στην κοινωνία.
  • Κάθε χρόνο περίπου 15 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 15 έως 19 ετών φέρνουν στον κόσμο ένα παιδί. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, η κυριότερη αιτία θανάτου των νέων γυναικών είναι οι επιπλοκές που παρουσιάζονται κατά την απρογραμμάτιστη ή/και ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
  • Κάθε χρόνο, η αντισύλληψη προλαμβάνει 188 εκατομμύρια απρογραμμάτιστες ή/και ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, με αποτέλεσμα 118 εκατομμύρια λιγότερες εκτρώσεις, 1,1 εκατομμύριο λιγότερους θανάτους νεογνών και 150.000 λιγότερους θανάτους μητέρων.
  • Εάν οι ανάγκες αντισύλληψης καλύπτονταν επαρκώς θα αποφεύγονταν 53 εκατομμύρια απρογραμμάτιστες ή/και ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες ετησίως.
  • Στην Ελλάδα ο αριθμός των εκτρώσεων παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Κάθε χρόνο καταγράφονται 150.000 εκτρώσεις.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s