Κομπολόι

στις

Το κομπολόι στην Ελλάδα ιστορικά υπήρξε από τη μία σύμβολο γοήτρου και εξουσίας των προυχόντων, και από την άλλη αξεσουάρ των ανθρώπων του υποκόσμου, των ρεμπέτηδων και των χασικλήδων.Κομπολόι κρατούσαν οι μάγκες του υποκόσμου, κομπολόι και ο Αρχηγός της Χωροφυλακής.

Το ελληνικό κομπολόι μοιάζει με τα προσευχητάρια που χρησιμοποιούνται σε διάφορες θρησκευτικές παραδόσεις  και μάλλον εξελίχθηκε από το κομποσκοίνι, αλλά είναι μοναδικό με την έννοια ότι δεν έχει καμία θρησκευτική ή τελετουργική σημασία. Χρησιμοποιείται για χαλάρωση, μεράκι, ως σύμβολο κοινωνικού κύρους, ως αγχολυτικό, ακόμη και ως μέσο περιορισμού του καπνίσματος. Ονομάζεται συχνά και εύχαντρο. Η λέξη υποδηλώνει τη διαδικασία εκκοσμίκευσης του κομπολογιού από εργαλείο προσευχής με στόχο τον εξαγνισμό του νου σε αντικείμενο ευχαρίστησης.

Στην Ελλάδα, το κομπολόι αρχικά ήταν αντικείμενο των περιθωριακών και γενικά όσων είχαν χρόνο για ραχάτι, χουζούρι, αραλίκι. Με τον καιρό έγινε σύμβολο ανδρισμού και κύρους. Σήμερα, στην εποχή της ταχύτητας, της πληροφορίας, της εντατικής παραγωγής και του άγχους, το κομπολόι είναι ενδεδειγμένο αξεσουάρ για άντρες και γυναίκες, αφού βοηθά στην χαλάρωση και στην κατάργηση κακών συνηθειών. Στις μέρες μας το κομπολόι δεν είναι πλέον μόνο  αντρική υπόθεση όσο χρήσιμες είναι οι χαλαρωτικές ιδιότητες του κομπολογιού για τον άνδρα, άλλο τόσο είναι και για τη γυναίκα. Πέρασε ο καιρός που το κομπολόι ήταν ανδρικό μετερίζι. Το κομπολόι για τον σύγχρονο άνθρωπο είναι ανάγκη, αλλά και μόδα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s