παγκόσμιες ημέρες

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ

Η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη νόσο, αλλά και την αφύπνιση και ενεργοποίηση της Πολιτείας.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας και αποτελεί μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομοτεχνικό πρόβλημα για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες με μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης.

Σήμερα, υπάρχουν 140.000 χιλιάδες ασθενείς στην Ελλάδα και 40.000.000 παγκοσμίως, ενώ από τη νόσο προσβάλλονται το 5% των ατόμων άνω των 65 ετών και το 25% άνω των 85. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων, στο μέλλον ο αριθμός των ανοϊκών ατόμων θα αυξηθεί δραματικά.

Εξάλλου, από τη νόσο Αλτσχάιμερ πάσχει όλη η οικογένεια. Αυτοί που έχουν υπό τη φροντίδα τους ανοϊκούς ασθενείς φέρουν δυσβάστακτο ψυχολογικό, σωματικό και οικονομικό φορτίο.

Στην αρχή τα συμπτώματα είναι ήπια και ίσως δεν γίνονται αντιληπτά τόσο από τον ασθενή όσο και από το οικογενειακό περιβάλλον. Η νόσος εξελίσσεται σταδιακά και σε κάθε στάδιο αυξάνεται και η βαρύτητα της. Έτσι επηρεάζονται όλο και περισσότερο οι δραστηριότητες της καθημερινής ζωής όπως οι κοινωνικές σχέσεις, η διαχείριση των οικονομικών , η ατομική φροντίδα, η μετακίνηση, η οδήγηση, χάνεται η πρωτοβουλία, αδυνατεί ο πάσχων να αντιμετωπίσει μη γνώριμες καταστάσεις κ.λ.π.

Με την πάροδο του χρόνου οι δυσκολίες αυτές γίνονται πολύ σοβαρές και προστίθενται και διαταραχές της συμπεριφοράς  όπως επιθετικότητα, απάθεια, διαταραχές ύπνου, διαταραχές όρεξης, υπερκινητικότητα, παραλογισμός, καχυποψία, απώλεια της αίσθησης του χρόνου κ.ά. Ο ασθενής πλέον εξαρτάται για την επιβίωση του ολοκληρωτικά από τους άλλους.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για την διαχείριση της νόσου από τον ίδιο τον ασθενή και είναι το πρώτο βήμα προς τον προγραμματισμό για το μέλλον. Επίσης η ενημέρωση των συγγενών παίζει εξ ίσου σημαντικό ρόλο, ώστε να είναι προετοιμασμένοι να χειριστούν αποτελεσματικότερα τα προβλήματα που προκαλεί η νόσος στον πάσχοντα και να είναι σε θέση να τον φροντίσουν.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: