Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διεθνής Ημέρα για τη Διατήρηση της Στιβάδας του Όζοντος

Κάθε χρόνο στις 16 Σεπτεμβρίου γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα για τη Διατήρηση του Στρώματος του Όζοντος, σε ανάμνηση της 16ης Σεπτεμβρίου του 1987, όταν αντιπρόσωποι από 24 χώρες υπέγραφαν το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, δεσμευόμενοι να περιορίσουν εκείνες τις χημικές ουσίες που καταστρέφουν το ζωτικό για τον άνθρωπο στρώμα του όζοντος. Σήμερα, οι χώρες που έχουν υπογράψει τη συνθήκη ανέρχονται σε 198.

Ο κύριος στόχος του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ για την προστασία της στιβάδας του όζοντος ήταν η λήψη μέτρων για τον έλεγχο της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής και κατανάλωσης ουσιών που την καταστρέφουν, με απώτερο στόχο την εξάλειψή τους βάσει των εξελίξεων των επιστημονικών γνώσεων και των τεχνολογικών πληροφοριών.

Το στρώμα του όζοντος ενεργεί σαν μια γιγαντιαία ομπρέλα πάνω από τη Γη και προστατεύει τον άνθρωπο από τις βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου, που προκαλεί εγκαύματα, καρκίνο του δέρματος και καταρράχτη. Όταν το στρώμα του όζοντος αδυνατίζει, όπως η λεγόμενη «Τρύπα του όζοντος» πάνω από την Ανταρκτική, οι υπεριώδεις ακτίνες φθάνουν στην επιφάνεια της Γης, απειλώντας τον άνθρωπο και το περιβάλλον – τα ζώα και τα φυτά. Μείωση κατά 1% της στοιβάδας του όζοντος οδηγεί σε αύξηση κατά 2% των καρκίνων του δέρματος και του καταρράκτη.

Συγκεκριμένα, εκτιμήσεις επιστημόνων κάνουν λόγο ότι μέχρι το 2030 θα έχουν αποφευχθεί 2 εκατομμύρια περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος ανά χρόνο. Ο σημαντικός δε περιορισμός στη χρήση των χημικών ουσιών που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος έχει φτάσει το 98%.

Παρατηρήσεις εδάφους, μπαλονιού, και δορυφορικές παρατηρήσεις, έδειξαν ότι η τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική επανεμφανίστηκε τους τελευταίους μήνες, όπως αναμενόταν. Η τρύπα φτάνει μέγιστη στη εξάντλησή της από τις αρχές Οκτωβρίου του 2016.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: